Waarom hou ik van Jane Austen

Kritiek op haar alles wat je wilt, het is niets voor mij; Jane Austen is mijn liefste vriend.

Goodies arriveerden net uit de Cane Austen Centre Giftshop ... De vrouw is perfectie. Ze is een geestige, droge, perceptieve, waanzinnige intelligente godin. Als een 17-jarige zelf kan ik alleen maar wellgen op haar epistolaire roman 'Lady Susan', die ze op mijn leeftijd schreef. Austen en ik ontmoetten elkaar voor het eerst in 2005, toen ik 8 en zij 230 was. Dit was het jaar van de beruchte afbeelding van Elizabeth van Keira Knightley. Vergeef me lezer, want ik heb gezondigd; Die film houdt een speciale plaats in mijn hart. Het is extravagant, hollywood en onnauwkeurig, maar het was de eerste keer dat ik de personages ontmoette; Ik herinner me mijn jonge grijns als de footman kondigde 'een mevrouw Bennett, Miss Bennett, Miss Bennett en A- Miss Bennett aan.' (Innaccuratural, natuurlijk, maar toch amusant.) Ik ben niet koppig genoeg dat mijn mening over elk personage loyaal blijft aan de afbeelding van de film, maar ik geloof wel dat de film hun essentie vrij goed vastlegt. Kiera Knightley en Matthew Macfadyen in 2005's trots en vooroordelen. Later, in 2008 wanneer Zin en sensibilie Aangekomen op de BBC, werd ik helemaal opnieuw verliefd op haar percelen. Ik heb meteen verhuisd om te lezen Trots en vooroordeel. Toegegeven, als een 11-jarige nog steeds op de basisschool, was veel van het genie van de roman verloren op mij. Desalniettemin ben ik geworteld voor Darcy en Elizabeth, kickerde met Lydia alsof ze mijn eigen zus was en ontdekte Wickham (niet om in de war te zijn met Willoughby!) Met een brandende passie. De verwarring tussen namen is iets dat me tot op de dag van vandaag zal lastigvallen: hoe meer Austen je leest, hoe verwarrend het wordt. Musgrove, bijvoorbeeld een naam die zowel in 'De watsons' en 'Overreding'Voor heel verschillende personages had mijn meningen enigszins verward. Ik studeer nu als niveau Engels, waar mijn geliefden 'Trots en vooroordeel'is mijn ingestelde tekst.
Alleen al die jaar heb ik de Knightley-versie van gerespecteerdTrots en vooroordeel en gezien het gedramatiseerd in De dood komt naar Pemberley. Ik heb geluisterd naar de serialisatie op radio 4, ik ben momenteel aan het lezen Longbourn (review om te komen) en ik had mijn vrienden voor een Trots en vooroordeel theekransje. Ik heb ook geprobeerd om naar te luisteren Wat zou Elizabeth Bennet doen? Maar het was te ondraaglijk. Echt, de AS Syllabus heeft me net een excuus gegeven om te obsedingen. Ik dacht dat het studeren van de roman me zou laten haten; Het kan niet zo interessant zijn, toch? Fout. Dit boek is niet op dat het kuiken dat mijn jonge zelf heeft genoten. Het is ver, veel meer.
Austen beveelt haar taal met subtiel genie; Haar vlekkeloze gebruik van ironie is je verliefd op haar geest en wanhopig om haar vriend te zijn. Haar waarneming en begrip van haar wereld is jaw-dalen; Ze articuleert moeiteloos en belooft de gedachten die je nog nooit hebt kunnen woord en spreekt met zo'n veilig inzicht dat je dingen realiseert die je nooit helemaal begrepen hebt. Oké, beweer dat ze niet de 'grotere problemen' aanpakt en de oorlogen en vreselijke omstandigheden voor de arbeidersklasse negeert, maar ze was jong
. We moeten ons herinneren dat Austen stierf voordat ze klaar was. Met de literatuur produceerde ze, de krachtige, subtiele kritieken van de samenleving die ze wist, ik twijfel er niet aan dat ze zou zijn gegaan om een ​​aantal geweldige 'diepere' romans te schrijven. En, eerlijk gezegd, weet je wat? Dat is niet waar haar romans overe duren. Ze schreef over haar onmiddellijke wereld, het leven dat ze wist en kon daarom het meest en het beste over schrijven. En zij deed het verdrongen, ze werkte wonderen in haar romans, ongeacht hun onderwerp.
Hoe dan ook, ze creëert fantastische verhalen; Je klaagt niet dat Shakespeare's Othello Heb je niet gelachen, dus bekritiseer geen austen voor het niet werken van de tragedie van een Napoleontische oorlog in haar feministische, romantische, kritische, geestige romans. Kun je vertellen dat ik defensief ben? Austen als een vrouw doet ook mijn hart opzwellen. Ze was individueel, gutsy, bitchy, perceptive, onafhankelijk en gewoon geweldig. Ik ga niet naar de details, maar voor mij, het laatste hoofdstuk van Overreding was onbeschrijflijk krachtig. Als het laatste boek schreef ze, dat laatste hoofdstuk is voor mij zoals de laatste woorden van Austen, het steken van haar intelligentie en begrip voor degenen die ze achterblijft. Ik wou dat ze vandaag nog leefde. Wat een inspiratie; Austen, ik hou van je.

mijEva O'Flynn, 17, is een aspirant-Engelse student. Ze schrijft voor de blog, Beoordelingen en Rants, waar dit artikel oorspronkelijk verscheen. Het wordt hier met toestemming gebruikt.

2 opmerkingen

I very much enjoyed this essay with its wonderful appreciation of Jane Austen. Perhaps to Slightly clear up a little confusion, the name of the character in The Watsons is Musgrave, whereas the name in Persuasion is Musgrove. It still gets confusing, doesn’t it?

zoe oktober 07, 2020

I very much enjoyed your essay, Ms. O’Flynn, which is wonderfully well written. I agree with your reasons for liking Jane Austen so much, though I’m ashamed to admit I haven’t actually read her works—I’ve only seen filmed versions of them. Up till now, I’ve been hesitant to attempt them but no longer feel quite so intimidated by the prospect. As much as I’ve enjoyed the films I’ve seen that are based on her novels, they always leave me wanting more—more time with the stories, more time with the language, more time with the characters, the settings, etc. I now realize that it’s probably almost impossible to capture all of the rich subtlety of Ms. Austen’s prose onto film. Although such productions may provide glimpses into the Regency Era and the people featured in her stories, none truly can do full justice to her original tales. In short, they definitely deserve to be read! I recently bought a copy of “Northanger Abbey” after recently enjoying a TV version from a few years ago on dvd. I’d really like to read all the details in Ms. Austen’s original novel. So I plan on attempting it, as well as going back to “Pride & Prejudice”, which I actually did start to read once, after seeing the Keira Knightley film, but then abandoned. I think I’m ready for the originals now, and your enthusiastic comments about how much Ms. Austen means to you, has helped me realize that. For that I thank you, and thank you again for a truly great article, one so excellently expressed!

regencybeau juli 26, 2020

laat een reactie achter

Alle opmerkingen worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd