Waarom heb ik zo lang gewacht om Jane Austen te lezen?

Joshua Raff op zijn pandemie Jane-Quest

Joe Wright Pride and Prejudice 2005, Mr Bennet met zijn dochters De tekst van dit artikel wordt gerepliceerd met de vriendelijke toestemming van Lithub. De volledige tekst is hier beschikbaar. 

Ik kwam laat naar Jane Austen. Als een levenslange lezer, heb ik geen simpele uitleg voor deze omissie, maar toen mijn familie besloot om te lezen Trots en vooroordeel Als een familie-leesproject snel na de pandemie dwong ons in isolatie, sprong ik op de kans om de kloof in mijn geletterdheid in te vullen.

Toen ik mijn voet in haar taal vond, was ik verslaafd. Ik legde de andere boeken opzij die ik had aan het lezen en besteedden mezelf aan Jane. ik volgde Trots en vooroordeel met Emma en toen Overreding snel achter elkaar. Iedereen was een echte pagina-turner, geweldige verhalen vertellen, met de toegevoegde Heft of Sharp Social Commentary in de taal die elegant is, ingewikkeld en troostend tegelijkertijd, een combinatie die leek in de andere boeken die ik tijdens de andere boeken leek te ontbreken pandemie. En als de vader van twee dochters voelde ik een speciaal soort bewondering voor de jonge heldinnen van Austen, die tegelijkertijd hun leeftijd en modern lijken. Vooral Elizabeth Bennet in Trots en vooroordeel, Wie past maar past niet, die leest, wie observeert met wat humor de mensen om haar heen en de wereld die ze bewonen. En wie in een van ieders favoriete scènes, staat op de irriterende dame Catherine de Bourgh, op een manier, zelfs meer moderne heldinnen zouden er trots op zijn om te emuleren.

Waarom had het me zo lang meegenomen om Austen te lezen? Was het de mannelijke vooroordeel van mijn opleiding? Heb ik de perceptie van haar gekocht als te vrouwelijk, "te girly" zoals Nat Newman het ("Mannen die van Jane Austen houden,” Land, 15 december 2016)? Is onze lezing die gender? En wat is het om haar romans die zowel ontsnapping als troost biedt voor deze stressvolle tijden?

Voordat ik begon op mijn Jane-Quest, had ik nog minder geworden over Austen en haar leven dan ik deed aan haar boeken. En ik waardeerde niet de mate waarin ze een obsessieve fanbase heeft veroorzaakt. Getuige getuige van de legioenen janees van alle leeftijden over geografische grenzen en culturen, die allemaal door verhalen zijn genomen die bijna volledig zijn ingesteld in de vochtige en schijnbaar smalle wereld van de hogere klassen van Regency Engeland. Ze is bijvoorbeeld populair in Japan, waar zelfs zijn manga Versies van haar boeken, volgens Austen Scholar Catherine Golden. Naast haar Japanse fanbase zijn haar verhalen verhuisd naar India (Bruid en vooroordelen) en tot hedendaagse Los Angeles (Onwetend, een favoriet Favoriet), om er maar een paar te noemen, en zijn zelfs herschikking geweest als vampier- en zombieverhalen. Er zijn Jane Austen-samenlevingen over de hele wereld die allemaal Jane viert.

Ga door met lezen bij literaire hub >>

Spring terug van de fulltime praktijk van Law-Joshua Raff verkent en schrijft over eten en koken, reizen, wijn, muziek, boeken en kunst in zijn verschillende vormen om te overwegen en commentaar te geven op juridische en sociale kwesties. Hij ontving een m.f.a. Graad in creatieve non-fictie aan de Universiteit van King's College in mei 2019 en woont in New York City met zijn vrouw en kinderen.

Als je geen beat wilt missen als het gaat om Jane Austen, zorg er dan voor dat je bent aangemeld voor de Jane Austen Nieuwsbrief Voor exclusieve updates en kortingen van onze online cadeauwinkel.

laat een reactie achter

Alle opmerkingen worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd